Články

Všichni u nás doma velmi rádi modelujeme. Venku z jílu, bláta, písku či dřeva, v dílně z keramické hlíny a doma z modelíny. Děti často opravují nábytek, spárují dlažbu nebo si dělají výstavku na čistě umytém okně. Užijeme spoustu legrace... :-D Už jsme vyzkoušeli několik druhů modelín, ale nejradši máme tu domácí.

V krátkosti vysvětlím rozdíly mezi obšívanými a otáčenými vložkami. Každá metoda šití má své pro a proti, každá má své zastánkyně i odpůrkyně. Já mám obě dvě metody asi stejně oblíbené, ráda je střídám, abych měla v dílně pestro.

Z karanténních dlouhých večerů může vzejít ledasco... Bude vlna coronových dětí? Uvidíme v lednu a únoru kdo se čím doma bavil?

Beztrh vol. 2

15.12.2019

V pořadí druhý bezobalový/bezodpadový trh v plzeňském DEPU2015 proběhl nad očekávání dobře. Lidé byli, zboží mizelo... Vánoční atmosféra dýchala na každém kroku a z každého stánku.

Přípravy na Vánoce vrcholí, kupujeme dárky smysluplné ale i dárky "jenabychmuněcodal", ve výprodejích kupujeme loňské vzory balících papírů a nejméně 18 kostek Hery na rohlíčky a pracny, které u nás stejně žere jenom pes...

Dovoluji si Vám představit smělý projekt Farní charity Sokolov, jehož součástí jsem měla tu čest se stát. Skvělí lidé tady dělají velké věci a já jim moc fandím.

Slavnosti jablek na Krasíkově jsou každoroční oslavou jablek, moštu, štrůdlů, ale i místem s vysokou koncentrací místních výrobců všeho možného i nemožného, perfektní prostor pro setkávání a kulturní vyvenčení.

Beztrh vol. 1

29.09.2019

Se svou Retkví jsem byla pozvána na historicky první bezobalový trh v Plzni. Pominu-li Žatecké dvorky, kde jsem se svým ZW sortimentem zůstala nepochopena... :-) (více v článku Byla babička biomatka...?), byl Beztrh první prodejně prezentační akce, na kterou jsem se poctivě a s jistými obavami připravovala.

Už jste někdy v obchodě zahlédli někoho, jak si do svého síťovaného pytlíku skládá jablka nebo deset rohlíků? Možná měl shodou okolností dredy a batikované tričko a vy jste si pomysleli "Jemine... co je to za exota... Vždyť už jsme dávno jinde, jsme moderně jiní..." Ale opravdu znamená být moderní a plastoví něco lepšího než být vyčnívající,...

Když už se rodič rozhodne používat na své robě látkové pleny, řeší jaký systém plen, kolik kusů a kolik peněz za ně utratí. Když pominu ekologii a zdraví dítěte (pro mě tedy důležitější pohledy), trochu rozeberu tu finanční stránku věci.

Pozvat si do vlastního domu hada, hřát si ho na prsou a nechat ho, aby sklidit veškerou slávu...? Rozuměj... (nabízet na vlastním ešopu jinou/známější/možná lepší značku látkových plen a dětského oblečení...)? A pozorovat, jak ze skladu mizí ty krásné UNUO plenky a doplňky zatímco na Retkví Cestovky se na policích už dlouuho práší...?

Balíte na dovolenou a řešíte pleny...? Vzít jednorázovky či osvědčené látkovky... Odpočinout si a neřešit praní nebo naopak používat zaběhlý způsob přebalování, řešit při tom ale praní a sušení v polních podmínkách... Nedám Vám jednoznačnou odpověď, sama jsem takovýchto situací řešila nespočet a nebudu ze sebe dělat ortoxní látkařku, ano... často...

Separační pleny se vkládají do plenky jako nejbližší vrstva k dětskému zadečku. Usnadňují manipulaci s použitou plenou a udržují zadeček déle v suchu. Na trhu je ale velké množství druhů a výrobců. Jak se v nich zorientovat a které vybrat?

Během letošního ročníku TOPu jsem pořádala hned několik propagačně-osvětových akcí. Konalo se opěvování látkovek, vyzdvihování nechemické kosmetiky - předváděla jsem výrobu domácí zinkovky, dotkli jsme se Zero waste životního stylu a na workshopu Šití plen upcyklací jsem předala něco málo z mých zkušeností při šití recyplen.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky